حرفه دریانوردی با مجموعه ای از ویژگیها مشخص میشود که آن را نسبت به بسیاری از مشاغل دیگر منحصر به فرد میکند. شرایط شغلی با نوبت کاری خاص، محیط فیزیکی و شغلی سخت، شرایط کاری خطرناک، محدود و دور از خانواده، همچنین مجموعه ای از مشکلات مربوط به تشکیل گروه، موانع فرهنگی و ارتباطی در شرایط کار در فضای چند فرهنگی و چند زبانه خدمه، دریانوردی را به شغلی چالش برانگیز و زندگی در دریا را ذاتا استثنایی کرده است.
این ویژگیهای شغلی در مجموع میتوانند به طور بالقوه چندین استرس فیزیکی، ذهنی و روانی مانند خستگی، محرومیت از خواب، فرسودگی شغلی، تنهایی، و اختلال در زندگی اجتماعی و خانوادگی ایجاد کنند که ممکن است ریتمهای شبانهروزی دریانوردان، نیازهای اجتماعی و بهزیستی روانی آنان را تحت تأثیر قرار دهد. در میان بسیاری از عوامل استرس زا، انزوای اجتماعی و دلتنگی، عامل ایجاد استرس روانی در کشتی ها برای دریانوردان است. علاوه بر اینها، دریانوردان همچنین شرایط شغلی خاص از نظر ایمنی را تجربه می کنند که عمل یا عدم اقدام آنها در زمینه ایمنی، می تواند به طور بالقوه بر ایمنی خدمه و کشتی تأثیر بگذارد.
از آنجایی که رفاه و بهزیستی دریانوردان عامل مهمی در تضمین عملکرد عملیاتی و ایمنی دریایی است، بنابراین شناسایی و درک مشکلات روانی دریایی و ارتقای بهزیستی بهینه جسمی، روانی و اجتماعی برای تضمین سلامت شغلی و ایمنی دریایی ضروری است.
در چنین فضای شغلی و محیط کاری پر چالش، توسعه و استفاده از برنامه های روانشناسی برای حل چالش های جدی دریانوردی و دریانوردان در حوزه بررسی سلامت روانشناختی دریانوردان، آموزش بهداشت روانی و مداخلات روان شناختی ضروری است.
صنعت حمل و نقل دریایی میتواند با بهره گیری از آموزشها و مداخلات روانشناسی علمی مدرن، منفعت زیادی در راستای حفظ و توسعه منابع انسانی کسب کند. استفاده از مداخلات و آموزش های روانشناسی در زمینه دریایی از توانایی بالایی در این زمینه برخوردار است.
دکتر خسرو محمدی
متخصص رواندرمانی و مشاوره، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه علوم رفتاری
روان شناس معتمد شرکت ملی نفتکش ایران
09123274367
09193033901
02122902323 , 02122901112
https://instagram.com/dr.kh.mohamadi
مشخصات مدیر وبلاگ
عناوین یادداشتهای وبلاگ
بایگانی
دسته بندی موضوعی